Balfour Beatty Construction

  • Balfour Beatty reaches financial close on $104M student hosing project at Texas A&M University

    Read More
  • Jacqueline Chen joins Balfour Beatty Construction as head of national brand and communications

    Read More
  • LEED® Platinum Edith Green-Wendell Wyatt Federal Building takes home AIA COTE Award

    Read More
  • Balfour Beatty Construction wins Sustainability Circle of Excellence Award from Waste Management

    Read More
  •  
The extraordinary collaboration between Construction Manager-at-Risk Balfour Beatty, the owner, and the design team resulted in Buffalo Thunder being completed three months ahead of schedule. “I learned that I could always count on Balfour Beatty to do what needed to be done to meet challenges. Keeping the best interest of this project and ownership in mind, Balfour Beatty continually rose to any occasion.” - Allen F. Mosely, CEO, Pueblo of Pojoaque
We are engaged in the boldest safety initiative in the history of the construction industry—we call it Zero Harm®. Zero Harm is more than just a campaign—it’s a way of life unique to Balfour Beatty. It is a matter of taking our already strong safety record to an unprecedented level within our industry.
The resort includes a significant infrastructure that incorporates an environmentally responsible, state-of-the-art water treatment facility, capable of 100 percent water recycling. Through the use of settlement basins, the facility can harvest and purify rainwater for use on the resort’s landscaping.
Buffalo Thunder Resort & Casino, Santa Fe, NM
“I am writing to express my appreciation for the professionalism and teamwork demonstrated by your project team on the construction of the National Museum of the Marine Corps. The completed facility is a testament to your project team’s unwavering commitment to get the job done right.” -- Gerald L. McKay, Brigadier General, USMC (Ret), Chief Operating Officer, Marine Corps Heritage Foundation
We are engaged in the boldest safety initiative in the history of the construction industry—we call it Zero Harm®. Zero Harm is more than just a campaign—it’s a way of life unique to Balfour Beatty. It is a matter of taking our already strong safety record to an unprecedented level within our industry.
The Marine museum has won many awards including an ABC National Excellence in Construction Pyramid Award. It was also recognized for Best New Building Design in the USA by The Chicago Athenaeum: Museum of Architecture and Design’s 2008 “American Architecture Awards” and featured in ENR magazine for its 210-foot-tall steel clad mast, which rises at a 60 degree angle through a 160-foot-high glass atrium. The design is based on the World War II photo of Marines raising the flag at Iwo Jima.
National Museum of the Marine Corps, Triangle, VA
“This project was not just your typical office upfit; there were a lot of highly technical broadcast and editing rooms. We really needed a company with the working knowledge of constructing a broadcast facility to be able to pull off a job with such a demanding schedule. RT Dooley [a unit of Balfour Beatty Construction] was the best-qualified.” – Monte Kuklenski, Senior Vice President of Facilities and Staging at Fox Networks
The new, all-HD SPPED studio will allow the network to complete the transition to all-HD programming. The new studio will also enable the network to go entirely “tapeless,” with the ability to quickly deliver content for platforms ranging from iPods and cell phones to online programming.
The Fox Speed Channel is a cable and satellite television channel broadcasting primarily automotive-related programming and other popular racing series, including live Formula One racing, NASCAR-related shows, and winter sledding events. Fox Sports required RT Dooley (a unit of Balfour Beatty Construction) to build the new facility on an aggressive, “speedy” seven-month schedule in order to meet a hard deadline of their own. To their delight, RTD pulled it off without error.
Fox SPEED Channel, Charlotte, NC
With only seven months remaining on construction, Children’s Medical Center of Dallas asked us for pricing to finish two of the floors of the tower three months early. By coordinating with subcontractors to revise the schedule, the team completed the entire project three months early at no additional cost. Perhaps that kind of performance is why this is the tenth major project Balfour Beatty has completed for Children’s over the course of a 22-year relationship.
Some of the sustainable/green features include daylighting throughout the facility, lighting motion detectors, high-efficiency chillers and cooling towers, strict indoor air quality management during construction, multiple thermostats controlled by a central building automation system, and a high-albedo roof to help cool the building and reduce air-conditioning energy costs. In addition, the hospital buys power from a Green Power Producer.
Tower IIIB provides a new “front door” for the Children’s Medical Center of Dallas campus. A vehicular and pedestrian bridge connects the front door to an adjacent parking garage, creating a gateway into both the Children’s campus and the healthcare district of Dallas.
Children's Medical Center, Dallas TX
“It’s a complicated project, but the team doesn’t let that stop them. I’m very happy with the entire team and their approach to the project. [They’re] just a great group of people that are very pleasant to me AND to each other. They all get along together, they get along with the designer, and that makes it all work.” – Scott McLane, Director of Development, The Sembler Company.
The Prado has experienced many changes during its more than 30-year history. In the 1980’s it was a lively gathering place for young people, but it declined as a destination as shops and apartments began to show age. The new Prado is expected to revitalize a significant portion of suburban Atlanta’s Sandy Springs’ commercial district.
We are engaged in the boldest safety initiative in the history of the construction industry—we call it Zero Harm®. Zero Harm is more than just a campaign—it’s a way of life unique to Balfour Beatty. It is a matter of taking our already strong safety record to an unprecedented level within our industry.
Prado Retail, Atlanta, GA
“For me, the real bottom-line test comes when I look back and ask myself, “Would I hire this team if I had to do it over?” Without hesitation, the answer is easy, and yes, I would. The professionalism of this team is reflected in an on-time project of significant complexity.” – Leon P. Harris, Facility Committee Chairman
The Taubman Museum of Art received a Mid-Atlantic Construction magazine’s “Best of ‘08” Award of Merit and was also recognized by The Chicago Athenaeum with a 2009 International Architecture Award.
A unique feature of the Taubman Museum of art is its use of “Hokie” stone throughout the building. “Hokie” stone is an Appalachian limestone well known for its use on the nearby Virginia Tech campus. The stone is used for its familiar and natural texture and color that reflect the museum’s backdrop, the Blue Ridge Mountains.
Taubman Museum Of Art, Roanoke, VA
The Charlotte Chamber of Commerce recognized the Bank of America Corporate Workplace SuperBlock team, which included Balfour Beatty’s Ritz-Carlton and Bank of America headquarters project groups, as “The Most Admired Real Estate Development Team in the History of Charlotte.” The proclamation declared that this “Dream Team” had met or exceeded its goals relative to budget, schedule, LEED certification, safety, minority spending, and bank stakeholder satisfaction.
The walls of the Ritz-Carlton’s 146 guest rooms are covered in panels of sapele, a deep red mahogany used in fine furniture. The finish matches those on museum antiques. Similarly, the spa located in the two-story wellness center features eucalyptus wood wall panels with a warm honey finish. Both the darker sapele and the teak-like eucalyptus are considered environmentally sustainable woods.
The Ritz-Carlton Charlotte will seek LEED Gold designation for the building, a first for the company and for the city of Charlotte. As just one of the hotel’s many sustainable features, the guest rooms at The Ritz-Carlton offer uniquely upgraded air quality, thanks to an air transfer system that efficiently circulates large amounts of outside air into rooms and suites.
The Ritz-Carlton Charlotte, Charlotte, NC
“I really can’t think of anything [Balfour Beatty] could be doing better … My fear is that if I ever have to work with another contractor, it will not measure up. I am truly spoiled! The entire team have really stepped up and helped me in the relationship with the government. They serve as an interface and have really taken some of the load off me.” – Doug Lobdell, project Director, Balfour Beatty Communities, Ft. Carson
We are proud to serve our government, in partnership with our sister company, Balfour Beatty Communities, in helping renovate, rebuild, and improve living conditions for our soldiers and their families across the country. We are currently renovating or building more than 9,200 homes on military basis in 11 states, creating a sense of security and community for those who protect ours, every day.
Fort Carson was the Army’s first housing privatization project and is home to the families of those serving the Fort Carson Army installation in Colorado. The installation was established in 1942 following Japan’s attack on Pearl Harbor and was named in honor of the legendary Army scout, General Christopher “Kit” Carson, who explored much of the West in the 1800s.
Tinker AFB in Oklahoma City, OK
“I want to let you know how proud we are to have your company and your great team building 1101 New York Avenue. I use the word ‘proud’ because we are more than just happy about it. I brag about the fact every chance I get. The chemistry of the players on and off the site is tremendous. A very professional and special group!” – Sean Cahill, Senior Development Manager, Louis Dreyfuss Property Group
A notable aspect of the 1101 New York Avenue office building is its structure, with post-tensioned concrete slabs cantilevered 21 feet out to the building perimeter. This eliminates perimeter columns on the three sides of the building facing streets, providing tenants with unobstructed floor-to-ceiling views.
1101 New York Avenue is one of the first LEED Gold-certified office buildings in Washington, DC. Some of the sustainable features include a green roof of greater than 50% for storm water retention and treatment; a cistern and pump for landscape irrigation using roof storm water; 100% curtainwall to maximize daylight and exterior views; and high-efficiency, laminated curtainwall with triple glazing and low-e coating.
1101 New York Avenue Building, Washington, D.C.
Working with the owner and the architect we had to build the major exhibit tanks to create the feeling that guests were walking through the Lost City of Atlantis. The tank walls had to support the pressure of 15 feet of seawater. To achieve this and stay on schedule, we issued cut-n-bend orders to our on-site rebar fabricator so that what was designed days earlier was formed, reinforced, and cast within days to maintain the project timeline.
The renovated guest rooms overlook the new 15-acre waterscape park and the emerald green and blue waters of the Atlantic Ocean. The waterscape park features magnificent marine and flora improvements set among rockscapse and waterfalls. There are seven salt water lagoons with over 100 species of tropical fish.
We had to construct two separate water systems --- one freshwater for the resort guests and one seawater for the fish. The systems had to appear as one harmonious eco-system of lagoons, rivers and waterfalls. And the zero entry feature gave the appearance and feel that you were walking into the ocean from the white sandy beach. The use of the rockscape and acrylic dividing panels creatively provided the separation of the seawater from fresh water.
Atlantis Paradise Island, Paradise Island, Bahamas
A two-year planning process included input from parent advocates and patient and family advisory councils. The result is a unique, world-class design dedicated to the health and well-being of its patients, that employs whimsical elements, shaps, and colors that appeal to children and adults alike.
Its focus on family-centered care makes it a unique treatment center, integrating some of the newest technologies and state of the art concepts in pediatric healing. Services included emergency treatment, operating and radiology rooms, telemedicine, neonatal and pediatric ICUs, and a myelosuppression unit.
Each patient floor is designed as a neighborhood, with only 12 beds per unit with central staff support area. Each neighborhood was designed with its own theme, with multi-colored graphical elements differentiating each area. Rooms are significantly larger than typical patient rooms, with areas for families, patients, and staff.
Children's Hospital at Vanderbilt, Nashville, TN
The owner was looking for that "extra edge" to improve sales and asked our project team to assist with sales presentations and tours of the condominium units. During tours the project team educated prospective buyers about better-quality construction materials that integrated into the condominiums and answered construction related questions. Including our project team in the sales process educated prospective buyers and improve overall sales of the units
The first luxury beachfront condominium facility on the West Honolulu shoreline in 25 years, Ko Olina Beach Villas is an extension of nature. The respect for the natural environment is found in the use of the various native woods, the colors of local fems and coral reefs as well as in the lofty ceilings that symbolize the airy sky.
In the Hawaiian culture the blessing ceremony (groundbreaking) is performed by the local Kahu (priest). The Kahu blesses the ground that, for thousands of years, has supported the well being of generations of local Hawaiian families. A Hookupu (red fish) is wrapped in Ti leaves then buried to symbolize the importance of giving back to the land that has nourished the people
Beach Villas at Ko Olina, Honolulu, HI
“This building was constructed with the highest care quality and integrity that a high-profile project such as this demanded.” – Lynn D. Hake, AIA, Senior Associate, Southern Methodist University
This new “jewel of the SMU campus,” the Collins Executive Education Center has a traditional yet unique exterior that integrates comfortably into the traditional Georgian architecture that dominates the campus, including the Balfour Beatty-constructed Edwin L. Cox School of Business, Dedman Life Sciences Building, and Laura Lee Blanton Student Services Building.
Southern Methodist University- Collins Center, Dallas, TX