East Valley Water District Headquarters Facility Highland, CA

East Valley Water District Headquarters

This design-build project focused on creating an open, modern and sustainable space for a centralized administration and operation center. Our team delivered this stunning facility under budget, ahead of schedule with zero safety incidents.

This design-build project focused on creating an open, modern and sustainable space for a centralized administration and operation center. Our team delivered this stunning facility under budget, ahead of schedule with zero safety incidents.

Channeling Operational Efficiencies at East Valley Water District's Headquarters

The East Valley Water District Headquarters Facility is a versatile and stunning centralized administration and operation center built to elevate the level of service to the local community for the next 50 years.

The East Valley Water District was originally formed to provide domestic water service to the unincorporated and agricultural-based communities of Highland and East Highlands. The district has a service population of approximately 65,000.

Located in Highland, California, the 35,000-square-foot campus features customer service facilities, administration and meeting spaces, boardroom, a full-service kitchen, maintenance facilities, and an exercise room. Its surrounding exterior and grounds feature exquisite landscaping complete with educational exhibits, exterior water features, walking trails, and gardens.

Balfour Beatty served as an effective design-build partner for the East Valley Water District, collaborating effectively with the District and its entities in order to create a space where customers would feel welcome while also creating an atmosphere that would encourage citizen involvement, conservation, and stewardship.

Balfour Beatty built the District a new headquarters that provides one location where all District functions can be combined, improves efficiency in communications between departments, reduces security expenses, and saves thousands of dollars in yearly rent at the previous locations.

The new facility enhances the customer experience, offering educational exhibits that demonstrate efficient landscaping techniques with local plants, and provides space for community meetings and outdoor public events.

A number of sustainability designs were included within the LEED Silver facility as a testament to the District’s commitment to the environment and water conservation ideals. Furthermore, this successful project exceeded expectations on all fronts: Balfour Beatty completed construction over two months ahead of schedule with an impeccable safety record while remaining within the District’s prescribed budget.

Delivering 70 Days Ahead of Schedule

The District was faced with a tight deadline as a result of the impending expiration of their developer’s lease in April 2014. As a result, the District required a design-build partner that could design and construct the headquarters facility while accommodating this shortened deadline.

The East Valley Water District project team rose to the challenge by utilizing a number of proven techniques and strategies to accelerate and maximize efficient use of scheduling time. As a result, Balfour Beatty completed the project over 70 days ahead of schedule. The project team utilized Building Information Modeling (BIM), pre-planning, pull planning, lean construction techniques, and heavily emphasized teamwork and collaboration in order to go above and beyond client expectations.

The team’s pull planning sessions maximized resource efficiency by incorporated input from all stakeholders, as opposed to traditional scheduling involving only the superintendent. The weekly team pull planning sessions provided consistent, real-time understanding of the progression of the project, allowing the team to better control issues and secure stakeholder commitments to improve on activities whenever possible. Continuous communication and face-to-face meetings between the design team and subcontractors ensures that important milestones were achieved according to schedule. Furthermore, installation time was reduced by 85% through careful pre-planning of building utilities, allowing for pre-fabricated underground piping.

This award-winning project received a Best Project Award in the Office/Retail/Mixed Use category from Engineering News-Record (ENR) California and was named “Architectural Engineering Project of the Year” by the American Society of Civil Engineers in their annual project awards competition.